A Tresenta i pochi siori i magnava anca par i puareti, tanto che par la gota, al sangue grosso e la sifilide ie sciopà tutti. (Adesso ghe ne de novi, par questi se vedarà.) I pitocchi che i iera al numero più grosso e con la scorza più dura, in tanti ie morti dalla pelagra, ma tanti ia portà fora la sgirba. Lori magnando zeola, aio, polenta e ton, quando i piciava al pugno sulla taola, i gla fatta a salvare la pele, si! La pele la se salva quando se magna poco e male. Tresenta te si sta difortunada, prima parchè chi comandava i pensava solo par impinarse la so panza, dopo calcosa le cambià, ma guere, aluvion e imigrazion, i ta portà via mazza popolazion. I me amighi de scola chiè sta sgaraventà luntan dal paese a cercare un toco de pan. Quando i torna, i dise a larga ziera, “se ricorden ancora quando to opà, cal iera un bun omo, al se dasea , un grugnolo de pan, un pomo, un zimo d’ua. Te, te ricordi che sa restavino chi a morevino tutti dalla fame”. Allora Tresenta te ieri spaca in do, da na parte i bei, in dasea al bar Pirani, sconsiglià ai pareti, gli altri la maggioranza i se catava: da” Vernuci in Barguarina”, da” Zorzon al gorgo dla sposa”, da “Castalan al ponte”. In centro dalla “Zole”, “al “Cavallino da Ciucia Fiori” e da “Carlin”. I bevea du goti de “clinton”alla olta fin che i deventava dispari, e raramente; (ne ghiera schei) i magnava na porzion de bacalà, o de tripe, e come contorno tanto par cambiare, zeola, fasoi, e la famigerata polenta.(Al pan al costava masa). A tarda sera i veghea fora, sgolà dal cantare, che i saea da bago, infumegà e sbronzi. Na nota de colore la dasea a sto paese, zerti personaggi ca vivea allora: Dalla” Cota” a “l’Ardito”, “Rusigali”e “Becoti”, la “Maria trionfa”,al “Treno” e i du Bepe, Sacheta e Cerati. Intendense ben! Zente a so modo, ma da respetare, zertamente meio de tanti smerdun. Tresenta te ieri cusì allora, ma no lè ca te si tanto meiora inco. Però anche se cusì sgangharà te son afezionà. Chi son nato e chi spero ca se ponsa i me osi.
Tresenta disfortunada
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